Ώρα τρεις τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου του 1944. Μια μαύρη μέρα σφαγής και αίματος. Δεκάδες γερμανικά φορτηγά περικυκλώνουν την Κοκκινιά από τις γύρω περιοχές όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά σφίγγοντας στενά τον κλοιό. Πεζοπόρα τμήματα των Ναζί μαζί με 500 βαριά οπλισμένους Γερμανούς εισέβαλαν στη Νίκαια από την περιοχή της Πέτρου Ράλλη, στο ύψος του Γ' Νεκροταφείου και από το Περιβολάκι (Πλατεία Δαβάκη) και την περικύκλωσαν. Μαζί τους συμμετέχουν προδότες και δοσίλογοι μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ευζώνων και το μηχανοκίνητο τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων με επικεφαλείς της κτηνωδίας που θα εξελιχθεί τους προδότες συνταγματάρχη Ιωάννη Πλυντζανόπουλο, ταγματάρχη Γιώργο Σγούρo και το διοικητή του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκο Μπουραντά, περιβόητων συνεργατών του εχθρού. Σύνολο περίπου 3.000 βαριά οπλισμένους με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα και ελαφρια αρματα.
Μετά τις 6:00 π.μ. ακούγονται τα «χωνιά» των ταγματασφαλιτών: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο της πόλης. Κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν σε στέγες, καταπακτές και πηγάδια και άλλοι να βρουν ελεύθερο πέρασμα για να γλιτώσουν. Οι Ναζι με τους γερμανοτσολιαδες σπάνε τις πόρτες των παραγκόσπιτων και με βρισιές και κλωτσιές σέρνουν έξω εκατοντάδες άμαχους. Αρκετοί εκτελέστηκαν επί τόπου στα σπίτια τους. Οι Γερμανοί αρχίζουν να καίνε τα σπίτια. Οι ταγματασφαλίτες μπαίνουν στα σπίτια και αρπάζουν ότι βρουν, καταστρέφουν, καίνε, βρίζουν και χτυπούν τα γυναικόπαιδα.
Στις 8.00 το πρωί. η πλατεία της Οσίας Ξένης έχει γεμίσει από περίπου 25.000 άτομα που χωρίζονται σε πεντάδες γονατισμενοι, με κενά μεταξύ τους. Έλληνες προδότες με κουκούλα αρχίζουν να διαλέγουν ποιους να εκτελέσουν και οι γερμανοτσολιάδες πιάνουν δουλειά. Μέχρι να τους πάνε στον τόπο της εκτέλεσης τους βασανίζουν απάνθρωπα για να προδώσουν Χαρακτηριστικό της ανδρείας, του υψηλού φρονήματος των εκτελεσθέντων είναι ότι λίγο πριν το θάνατο και με αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή, κανείς δεν πρόδωσε άλλο συναγωνιστή του. Ο τόπος εκτέλεσης είναι κοντά στην πλατεία της Οσίας Ξένης στη μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή, στη συμβολή των οδών Κιλικίας και Θειρών. Δεκάδες παλικάρια εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Οι Γερμανοί επιτρέπουν στους κουκουλοφόρους να κλέψουν τους νεκρούς και τα όρνια παίρνουν ότι αντικείμενα αξίας είχαν πάνω τους, ρολόγια, δαχτυλίδια και βέρες. Κατόπιν διαταγής οι Εργάτες του Δήμου, θάβουν τους εκτελεσμένους της Μάντρας στο Γ' Νεκροταφείο και τους εκτελεσμένους των Καμένων στο Νεκροταφείο της Ανάληψης.
Μέχρι το απόγευμα 315 Έλληνες πατριώτες είχαν συνολικά βασανιστεί και θανατωθεί από τους φασίστες και τους προδότες. Περίπου 8.000 κρατούνται όμηροι και ξεκίνανε από την Κοκκινιά για το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων όσοι πέφτουν κάτω από την εξάντληση, τη δίψα ή τη ζέστη, βασανίζονται αμέσως. Σε όλους τους δρόμους της Κοκκινιάς ακούς μόνο κλάματα μανάδων, συζύγων και παιδιών. Παντού υπάρχει αίμα και θάνατος. Από αυτούς περίπου 1800 άνδρες στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και δεν θα επιστρεψουν ποτε.
Οι πρωταγωνιστές της σφαγής, τα δωσιλογικά μιάσματα, που μαζί με τους Ναζι βασάνισαν, χτύπησαν ανελέητα και εκτέλεσαν Ελληνες, ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες στον κατακτητή από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Πλυτζανόπουλος, Σγούρος, Μπουραντάς, που πρωτοστάτησαν στο μακέλειο της Κοκκινιάς μόνο «εθνικοί ευεργέτες» που δεν ανακηρύχτηκαν. Τον Μάρτη του 1947, σε δίκη φιάσκο από το «Γ’ Δικαστήριο Δωσίλογων» παρόλο τις εκατοντάδες μαρτυρίες κατηγορίας απαλλάχθηκαν, αθωώθηκαν και συνέχισαν το έργο τους από άλλα πόστα. Ο Πλυτζανόπουλος προήχθη και έγινε υποστράτηγος του Ελληνικού Στρατού. Ο Σγούρος διορίστηκε διοικητής του 3ου Τάγματος Μακρονήσου. Η Χούντα το 1967 διόρισε τον ανιψιό του Πλυντζανόπουλου Δήμαρχο Κοκκινιάς κι αυτός στον τόπο του Μπλόκου τοποθέτησε επιγραφή «Προδόται και μασκοφόροι κομμουνισταί, και εαμίται, ελασίται, παρέδωσαν εις τους βαρβάρους κατακτητάς την 17ην Αυγούστου 1944, αγνούς πατριώτας αγωνιστάς της Εθνικής Αντίστασης. Τέκνα ηρωικά της Νίκαιας, οι οποίοι και εξετελέσθησαν εις τον χώρον τούτον».
Τον Ιούνιο του 1986, 40 ολόκληρα χρόνια μετά, επί Κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν τα έργα της διαμόρφωσης του χώρου και στις 18 Αυγούστου εγιναν τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς αναπαριστώνται στην ταινία «Το Μπλόκο» του 1965 του Άδωνι Κύρου. Ολοι οι συντελεστές συμμετείχαν συντροφικά χωρίς αμοιβή. Μαζί τους και απλοί πολίτες από την Κοκκινιά που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας είτε σαν κομπάρσοι, είτε προσφέροντας στους συντελεστές της ταινίας φαγητό και νερό. Πολλοί από τους μετέχοντες είχαν ζήσει οι ίδιοι τα γεγονότα. Πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζακος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογερόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου