Σελίδες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Πολυτεχνείο 1973


Το χρονικό της εξέγερσης.
Κάθε χρόνο, ο νους μας γυρίζει στην κορύφωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων το Νοέμβριο του 1973, για καλύτερη παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία -αξίες πάντα διαχρονικές και επίκαιρες-, οι οποίες ήταν το αποκορύφωμα προγενέστερων κινητοποιήσεων, με κύριους σταθμούς την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 21 και 22 Φεβρουαρίου του 1973 και τη διαδήλωση της 4ης Νοεμβρίου του 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου. Ο αγώνας εκείνος μετετράπη σε χείμαρρο, που παρέσυρε τον ελληνικό λαό ενάντια στην 7χρονη δικτατορία του καθεστώτος της 21ης Απριλίου.
Την Τρίτη (13/11), το δικαστήριο αθώωσε 12 από τους 17 συλληφθέντες στα επεισόδια, που σημειώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου και επέβαλε στους υπόλοιπους 5 ποινές με αναστολή. Αμέσως, αναγγέλθηκαν φοιτητικές συγκεντρώσεις σε διάφορες σχολές για την επόμενη μέρα, γεγονός που προμήνυε το ξέσπασμα εναντίον του χουντικού καθεστώτος. Το πρωί της Τετάρτης (14/11), πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, για να συζητηθεί το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών. Στη Νομική Σχολή Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, ενώ γύρω στη 1 το μεσημέρι, έφτασε η πληροφορία ότι στο Πολυτεχνείο υπήρχε ένταση μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών και πως οι αστυνομικοί στο Πολυτεχνείο χτυπούσαν φοιτητές, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση.
Τότε, περίπου 1.500 φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Σόλωνος για να γίνει διαδήλωση προς το Πολυτεχνείο. Στο δρόμο συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και ορισμένοι από τους διαδηλωτές ενώθηκαν με όσους βρίσκονταν στο χώρο του Πολυτεχνείου και άλλοι έφυγαν στους γύρω δρόμους. Εντός και εκτός του κτιρίου του Πολυτεχνείου επικρατούσε ένταση. Εν τω μεταξύ, οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων ολοκληρώθηκαν, απορρίπτοντας τα κυβερνητικά μέτρα, που αφορούσαν στον προγραμματισμό των φοιτητικών εκλογών και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου, κάτω από τον έλεγχο Συντονιστικής Επιτροπής. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν να ενωθούν με τους υπόλοιπους.
Στις 5 το απόγευμα περίπου, πλησίασε το χώρο της συγκέντρωσης ο εισαγγελέας υπηρεσίας Σανίτας, ο οποίος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι μπορούν να διαδηλώσουν και μετά να διαλυθούν ήσυχα. Μισή ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί, που είχαν κυκλώσει το κτίριο, αποχώρησαν. Η κατάληψη συνεχίστηκε και οι κλεισμένοι στο κτίριο φοιτητές ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους απ’ έξω πολίτες καταλαμβάνοντας όλο το χώρο μπροστά από το Πολυτεχνείο και φωνάζοντας συνθήματα, όπως : "ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ", "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ", "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ", "ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΫΛΑΝΔΗ". Γύρω στις 8 το βράδυ, οι συγκεντρωμένοι είχαν πλέον πολλαπλασιαστεί. Οι Γενικές Συνελεύσεις μέσα στο χτίριο συνεχίζονταν, ενώ έξω από το Πολυτεχνείο τα συνθήματα πλήθαιναν. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες χειρόγραφες προκηρύξεις, που μοιράζονταν στα περαστικά αυτοκίνητα.
Γύρω στις 9, έγινε ολοκληρωτική κατάληψη του Πολυτεχνείου και του γύρω χώρου και σταμάτησε η κυκλοφορία. Οι διαδηλωτές γρήγορα έγιναν ακόμα περισσότεροι και έξω από το κτίριο ανέμιζαν σημαίες και έκαιγαν ομοιώματα του Παπαδόπουλου και σύμβολα της 21ης Απριλίου. Γύρω στα μεσάνυχτα, έκλεισαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου και δημιουργήθηκαν επιτροπές περιφρούρησης για τις επισιτιστικές και υγειονομικές ανάγκες. Παράλληλα, συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή και άρχισε η προετοιμασία της λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού. Μεταξύ των κλεισμένων στο κτίριο, βρίσκονταν και αρκετοί εργάτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, γίνονταν Συνελεύσεις κατά σχολές.
Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στην αίθουσα του κτιρίου Γκίνη, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων εργάτες και εργαζόμενοι κάθε πολιτικής απόχρωσης. Στην Αθήνα, ξέσπασαν αναταραχές και στο πλευρό των φοιτητών γρήγορα τάχθηκαν μαθητές και εργάτες. Η κατάληψη μετατράπηκε σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου και οδήγησε στην επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων, που άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες.
Ιφιγένεια Κουμαργιανού


 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Το ΟΧΙ των Ελλήνων


Ένα ΟΧΙ κατέγραψε με σεβασμό η ιστορία. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Η αλήθεια για τον Ιωάννη Μεταξά, που παραλείπουν τα σχολικά βιβλία.

  Έλενα Ακρίτα«Η προσχώρησις (της Ελλαδας στον φασισμό) θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος».

Ιωάννης Μεταξάς «Ημερολόγιον»

Όσο κι αν ψάξουμε τα ιστορικά βιβλία, δεν θα βρούμε καμία απόδειξη ότι το ΟΧΙ το είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στην μοιραία συνάντηση του με τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στις 28 Οκτωβρίου του 1940.

Άσε που κι ο Γκράτσι τελευταίος το έμαθε: σαν τον απατημένο σύζυγο. Λίγο πριν του έρθουν τα μαντάτα για την κήρυξη του πολέμου, αυτός έπαιζε μπρίτζ σε φιλικό του σπίτι στην Αθήνα. Και μάλιστα έλεγε και ωραία ανέκδοτα, θυμούνται οι καλεσμένοι στο σουαρέ της οικογενείας Βλαστού.

Στη συνέχεια, ο Γκράτσι στις 3 το πρωί πηγαίνει με "συμβατικό" αυτοκίνητο κι όχι με το επίσημο της πρεσβείας,  στο μέγαρο του Μεταξά στην Κηφισιά, ακολουθούμενος από τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας συνταγματάρχη Μοντίνι και έναν διερμηνέα. 

Όταν λέει τα καθέκαστα στον δικτάτορα, εκείνος του απαντά.

«Alors, c’est la guerre!»

Δηλαδή "λοιπόν, πάμε σε πόλεμο".

Το μόνο ΟΧΙ που ενδέχεται να είπε ο Μεταξάς – χωρίς κι αυτό να τεκμηριώνεται ιστορικά – είναι στην ερώτηση του Γκράτσι:

«Δεν υπάρχει άλλη λύση»;

Όλα τα στοιχεία που οι μελετητές έχουν στη διάθεση τους για την κρίσιμη εκείνη νύχτα, προκύπτουν μόνο από τις ανεπιβεβαίωτες γραπτές μαρτυρίες των δύο ανδρών.

Πάμε λίγο πίσω για να δούμε ποιος ήταν ο δικτάτορας Μεταξάς που είχε ως ίνδαλμα τον Χίτλερ και ως ιδεολογία τον φασισμό.

Ο τύπος αυτός, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα του Φύρερ, αποφασίζει στις 16 Αυγούστου του 1936, να κάψει όσα βιβλία θεωρούσε αυτός και τα δουλάκια του – δηλαδή η φοιτητική νεολαία της 4ης Αυγούστου – αντεθνικά και κομουνιστικά.

Γίνονται φιέστες σε όλη την Ελλάδα, με μεγαλύτερη αυτή της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον Λευκό Πύργο. Οι… πετσωμένες εφημερίδες της εποχής με τα δημοσιογραφικά τσιράκια τους διατυμπανίζουν υπερήφανα το γεγονός.

«Τεράστια πυρά θα εξαγνίσει αύριο την πόλιν από το μίασμα των ερυθρών εντύπων» βροντοφωνάζει η εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 15 Αυγούστου του 1936.

Ο ίδιος ο Μεταξάς έλεγε.

«Σας απαγορεύω να έχετε διαφορετικές ιδέες από αυτές του Κράτους. Σας ζητώ όχι μόνο να έχετε τις ίδιες ιδέες, αλλά να πιστεύετε σε αυτές και να δουλεύετε για αυτές με ενθουσιασμό. Αν κάποιος από σας έχει διαφορετικές ιδέες, καλύτερα να μείνει αμόρφωτος».

Κι έτσι κάηκε η Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Κι έτσι κάηκε η Πολιτεία του Πλάτωνα

Κι έτσι κάηκε ο Επιτάφιος του Περικλή.

Κι έτσι κάηκαν έργα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντος.

(Όλα τα παραπάνω είχαν ήδη αφαιρεθεί από την διδακτέα ύλη στα σχολεία)

Και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη έκαψαν οι φασίστες.

Και Ζαχαρία Παπαντωνίου, τα Ψηλά Βουνά.

Και Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Και Στρατή Μυριβήλη τη ‘Ζωή εν τάφω’.

Αυτός ήταν ο Μεταξάς.

Πάμε παρακάτω.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι εξορισμένοι κομουνιστές και αριστεροί ζήτησαν αμέσως να πάνε εθελοντικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Όμως ο Μεταξάς βάζοντας το αντικομμουνιστικό του μένος του πάνω από το καλό της πατρίδας, απαίτησε να κάνουν δηλώσεις μετανοίας για να τους επιτρέψει να πολεμήσουν.

Οι αντιφρονούντες των φυλακών Ακροναυπλίας έστειλαν στον Μεταξά αυτή την επιστολή: 


«Οι ιδέες μας είναι πάντοτε και έχουν για κίνητρο, αφετηρία και σκοπό την εξύψωση και την ευημερία του ελληνικού λαού και του έθνους. Και σήμερα, ακριβώς διότι μένουμε πιστοί στις αρχές μας και διότι έχουμε για έμβλημά μας “Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού” τασσόμεθα ανεπιφύλακτα στο πλευρό της κυβέρνησης, που διευθύνει την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον επιδρομέα»

(«Ριζοσπάστης», 28/10/1945).


Ο Μεταξάς τελικά δεν τους απελευθέρωσε για να πολεμήσουν για την πατρίδα. Πολλοί από αυτούς μετά την Γερμανική εισβολή μαρτύρησαν και βρήκαν τον θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, φορώντας ως διακριτικό το κόκκινο τρίγωνο του κομουνιστή κρατούμενου.

Ο Μεταξάς δεν υπάκουσε στον Άξονα όχι από πατριωτισμό αλλά γιατί έτσι τον πρόσταξε η Αγγλία. Τόσο ο δικτάτορας όσο και ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’, δεν ήταν παρά μαριονέτες των Άγγλων.

Το γράφει ξεκάθαρα ο ίδιος ο δικτάτορας: 


«Είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτε δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία.»


 Ο Μεταξάς είχε ασπαστεί ολοκληρωτικά την ιδεολογία του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Και ευχαρίστως θα συμπορεύοταν μαζί τους, αν οι εντολές του βασιλιά και της Αγγλίας δεν ήταν άλλες.

Βέβαια, τον ενθουσιασμό του για τον Άξονα δεν τον έκρυψε ποτέ: όταν – με τις ευλογίες του Παλατιού – έγινε δικτάτορας την 4η Αυγούστου 1936, εφήρμοσε όλες τις φασιστικές μεθόδους για να στήσει το δικό του ολοκληρωτικό καθεστώς. 


Είναι γνωστό πως ο Μεταξάς είχε βολιδοσκοπήσει τον Άξονα για να εντάξει την Ελλάδα στο άρμα του.

Γράφει στο "Ημερολόγιο" του.


«Η προσχώρησις (της Ελλαδας στον φασισμό) θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος».

Όμως η τριχοτόμηση της χώρας – αυτό απαιτούσαν Χιτλερ και Μουσολίνι – δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αποδεκτή από τον ελληνικό λαο. Επιπλέον, ο Μεταξάς θεωρούσε (και ορθως) ότι οι εκλεκτοί του θα χάσουν τον πόλεμο. 


Αυτός ήταν ο Μεταξάς. Αυτός που από την 4η Αυγούστου και μετά κύλησε τη χώρα του στο αίμα, στο θάνατο, στη φρίκη, στην φτώχεια, στον "Τρόμο και στην αθλιότητα του Γ’ Ράιχ" όπως θα έγραφε ο Μπέρτολντ Μπρέχτ την ίδια περίπου εποχή, εξόριστος τότε από το 1935 έως το 1939.

Δεν υπάρχει πουθενά κατατεθειμένη μαρτυρία ότι το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς. Ένα ΟΧΙ κατέγραψε με σεβασμό η Ιστορία.

Το ΟΧΙ των Ελλήνων.

news247


 


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα





Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: Κορυφαίος ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ηγετική προσωπικότητα της λεγόμενης «Γενιάς του ‘27», που εκτελέστηκε από τους Εθνικιστές του Φράνκο.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

17-08-1944. “”Το Μπλόκο της Κοκκινιάς.””






Ώρα τρεις τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου του 1944. Μια μαύρη μέρα σφαγής και αίματος. Δεκάδες γερμανικά φορτηγά περικυκλώνουν την Κοκκινιά από τις γύρω περιοχές όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά σφίγγοντας στενά τον κλοιό. Πεζοπόρα τμήματα των Ναζί μαζί με 500 βαριά οπλισμένους Γερμανούς εισέβαλαν στη Νίκαια από την περιοχή της Πέτρου Ράλλη, στο ύψος του Γ' Νεκροταφείου και από το Περιβολάκι (Πλατεία Δαβάκη) και την περικύκλωσαν. Μαζί τους συμμετέχουν προδότες και δοσίλογοι μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ευζώνων και το μηχανοκίνητο τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων με επικεφαλείς της κτηνωδίας που θα εξελιχθεί τους προδότες συνταγματάρχη Ιωάννη Πλυντζανόπουλο, ταγματάρχη Γιώργο Σγούρo και το διοικητή του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκο Μπουραντά, περιβόητων συνεργατών του εχθρού. Σύνολο περίπου 3.000 βαριά οπλισμένους με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα και ελαφρια αρματα.
Μετά τις 6:00 π.μ. ακούγονται τα «χωνιά» των ταγματασφαλιτών: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο της πόλης. Κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν σε στέγες, καταπακτές και πηγάδια και άλλοι να βρουν ελεύθερο πέρασμα για να γλιτώσουν. Οι Ναζι με τους γερμανοτσολιαδες σπάνε τις πόρτες των παραγκόσπιτων και με βρισιές και κλωτσιές σέρνουν έξω εκατοντάδες άμαχους. Αρκετοί εκτελέστηκαν επί τόπου στα σπίτια τους. Οι Γερμανοί αρχίζουν να καίνε τα σπίτια. Οι ταγματασφαλίτες μπαίνουν στα σπίτια και αρπάζουν ότι βρουν, καταστρέφουν, καίνε, βρίζουν και χτυπούν τα γυναικόπαιδα.
Στις 8.00 το πρωί. η πλατεία της Οσίας Ξένης έχει γεμίσει από περίπου 25.000 άτομα που χωρίζονται σε πεντάδες γονατισμενοι, με κενά μεταξύ τους. Έλληνες προδότες με κουκούλα αρχίζουν να διαλέγουν ποιους να εκτελέσουν και οι γερμανοτσολιάδες πιάνουν δουλειά. Μέχρι να τους πάνε στον τόπο της εκτέλεσης τους βασανίζουν απάνθρωπα για να προδώσουν Χαρακτηριστικό της ανδρείας, του υψηλού φρονήματος των εκτελεσθέντων είναι ότι λίγο πριν το θάνατο και με αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή, κανείς δεν πρόδωσε άλλο συναγωνιστή του. Ο τόπος εκτέλεσης είναι κοντά στην πλατεία της Οσίας Ξένης στη μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή, στη συμβολή των οδών Κιλικίας και Θειρών. Δεκάδες παλικάρια εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Οι Γερμανοί επιτρέπουν στους κουκουλοφόρους να κλέψουν τους νεκρούς και τα όρνια παίρνουν ότι αντικείμενα αξίας είχαν πάνω τους, ρολόγια, δαχτυλίδια και βέρες. Κατόπιν διαταγής οι Εργάτες του Δήμου, θάβουν τους εκτελεσμένους της Μάντρας στο Γ' Νεκροταφείο και τους εκτελεσμένους των Καμένων στο Νεκροταφείο της Ανάληψης.
Μέχρι το απόγευμα 315 Έλληνες πατριώτες είχαν συνολικά βασανιστεί και θανατωθεί από τους φασίστες και τους προδότες. Περίπου 8.000 κρατούνται όμηροι και ξεκίνανε από την Κοκκινιά για το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων όσοι πέφτουν κάτω από την εξάντληση, τη δίψα ή τη ζέστη, βασανίζονται αμέσως. Σε όλους τους δρόμους της Κοκκινιάς ακούς μόνο κλάματα μανάδων, συζύγων και παιδιών. Παντού υπάρχει αίμα και θάνατος. Από αυτούς περίπου 1800 άνδρες στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και δεν θα επιστρεψουν ποτε.
Οι πρωταγωνιστές της σφαγής, τα δωσιλογικά μιάσματα, που μαζί με τους Ναζι βασάνισαν, χτύπησαν ανελέητα και εκτέλεσαν Ελληνες, ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες στον κατακτητή από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Πλυτζανόπουλος, Σγούρος, Μπουραντάς, που πρωτοστάτησαν στο μακέλειο της Κοκκινιάς μόνο «εθνικοί ευεργέτες» που δεν ανακηρύχτηκαν. Τον Μάρτη του 1947, σε δίκη φιάσκο από το «Γ’ Δικαστήριο Δωσίλογων» παρόλο τις εκατοντάδες μαρτυρίες κατηγορίας απαλλάχθηκαν, αθωώθηκαν και συνέχισαν το έργο τους από άλλα πόστα. Ο Πλυτζανόπουλος προήχθη και έγινε υποστράτηγος του Ελληνικού Στρατού. Ο Σγούρος διορίστηκε διοικητής του 3ου Τάγματος Μακρονήσου. Η Χούντα το 1967 διόρισε τον ανιψιό του Πλυντζανόπουλου Δήμαρχο Κοκκινιάς κι αυτός στον τόπο του Μπλόκου τοποθέτησε επιγραφή «Προδόται και μασκοφόροι κομμουνισταί, και εαμίται, ελασίται, παρέδωσαν εις τους βαρβάρους κατακτητάς την 17ην Αυγούστου 1944, αγνούς πατριώτας αγωνιστάς της Εθνικής Αντίστασης. Τέκνα ηρωικά της Νίκαιας, οι οποίοι και εξετελέσθησαν εις τον χώρον τούτον».
Τον Ιούνιο του 1986, 40 ολόκληρα χρόνια μετά, επί Κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν τα έργα της διαμόρφωσης του χώρου και στις 18 Αυγούστου εγιναν τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς αναπαριστώνται στην ταινία «Το Μπλόκο» του 1965 του Άδωνι Κύρου. Ολοι οι συντελεστές συμμετείχαν συντροφικά χωρίς αμοιβή. Μαζί τους και απλοί πολίτες από την Κοκκινιά που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας είτε σαν κομπάρσοι, είτε προσφέροντας στους συντελεστές της ταινίας φαγητό και νερό. Πολλοί από τους μετέχοντες είχαν ζήσει οι ίδιοι τα γεγονότα. Πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζακος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογερόπουλου.


 

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

CASABLANCA...




 




02 01 2022....


 

 Ημερομηνία γέννησης: 2 Ιανουαρίου 1949

Λίγα  λόγια  για  μένα………

Είμαι 73 ετών0 μηνών και 0 ημερών σήμερα.

Είμαι 26.663 ημερών

Το ζώδιό μου είναι ο Αιγόκερως  Η πέτρα γέννησής μου είναι ο Γρανίτης.

Ο συνολικός αριθμός των κεριών σε όλες τις τούρτες γενεθλίων σας μέχρι στιγμής είναι 2.701. 

Το φεγγάρι έχει περιφερθεί γύρω από τη γη 976 φορές από τότε που γεννήθηκα.

 Όταν γεννήθηκα, υπήρχαν περίπου 2.508.037.645 άλλοι άνθρωποι στη Γη.

 Στο παρελθόν μου...

Ως βρέφος

2 Μαρτίου 1949

Ολοκληρώθηκε η πρώτη πτήση που έκανε τον γύρο του κόσμου χωρίς στάση (  2 μηνών)

12 Μαΐου 1949

Η Σοβιετική Ένωση άρει τον αποκλεισμό του Βερολίνου (  4 μηνών)

24 Αυγούστου 1949

Ιδρύεται η Συμφωνία του Βορείου Ατλαντικού (  7 μηνών)

29 Αυγούστου 1949

Η Σοβιετική Ένωση δοκιμάζει την πρώτη της ατομική βόμβα (  7 μηνών)

7 Σεπτεμβρίου 1949

Ιδρύεται επίσημα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (  8 μηνών)

Σαν παιδί

2 Οκτωβρίου 1950

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το κόμικς Peanuts του Charles M. Schulz (  1 έτους)

23 Δεκεμβρίου 1951

Το «The African Queen», με πρωταγωνιστές τους Humphrey Bogart και Katharine Hepburn, κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ (  2 ετών)

5 Μαρτίου 1953

Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (  4 ετών)

4 Ιουλίου 1956

Το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 πέταξε πάνω από τη Σοβιετική Ένωση για πρώτη φορά (  7 ετών)

4 Οκτωβρίου 1957

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη γη (  8 ετών)

Ως έφηβος

14 Οκτωβρίου 1962

Η κουβανική πυραυλική κρίση ξεκινά όταν αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντόπισαν ρωσικά πυρηνικά όπλα στην Κούβα (  13 ετών)

28 Οκτωβρίου 1962

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας τελειώνει με τους Σοβιετικούς να συμφωνούν στην απομάκρυνση των πυραύλων τους από την Κούβα (  13 ετών)

29 Ιανουαρίου 1964

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964 ανοίγουν στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας (  15 ετών)

18 Μαρτίου 1965

Ο κοσμοναύτης Alexey Leonov γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα (  16 ετών)

9 Οκτωβρίου 1967

Εκτελέστηκε ο αρχηγός των ανταρτών Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία (  18 ετών)

Στα 20 μου

20 Ιουλίου 1969

Ο Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη (  20 ετών)

17 Απριλίου 1970

Το Apollo 13 επιστρέφει με ασφάλεια στη γη μετά από έκρηξη που ανάπηρε το σκάφος καθ 'οδόν προς τη Σελήνη (  21 ετών)

3 Ιουλίου 1971

Ο Τζιμ Μόρισον, τραγουδιστής των The Doors βρέθηκε νεκρός (  22 ετών)

4 Απριλίου 1975

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν βρήκαν τη Microsoft (  26 ετών)

30 Απριλίου 1975

Ο πόλεμος του Βιετνάμ τελειώνει με την πτώση της Σαϊγκόν (  26 ετών)

Στα 30 μου

8 Μαρτίου 1979

Η Philips επιδεικνύει δημόσια το Compact Disc για πρώτη φορά (  30 ετών)

8 Δεκεμβρίου 1980

Ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε στη Νέα Υόρκη (  31 ετών)

2 Απριλίου 1982

Η Αργεντινή εισβάλλει στα νησιά Φώκλαντ (  33 ετών)

2 Δεκεμβρίου 1983

Κυκλοφόρησε το Thriller του Michael Jackson (  34 ετών)

7 Ιουνίου 1984

Κυκλοφόρησε η αμερικανική κωμωδία Ghostbusters (  35 ετών)

Στα 40 μου

7 Αυγούστου 1991

Ο Παγκόσμιος Ιστός ανακοινώνεται στο κοινό από τον Tim Berners-Lee (  42 ετών)

25 Δεκεμβρίου 1991

Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρωσική SFSR μετονομάζεται επίσημα σε Ρωσική Ομοσπονδία (  42 ετών)

15 Ιουνίου 1994

Κυκλοφόρησε η ταινία της Disney "The Lion King" (  45 ετών)

13 Νοεμβρίου 1994

Ο Michael Schumacher κερδίζει το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 (  45 ετών)

4 Σεπτεμβρίου 1995

Ιδρύθηκε το eBay (  46 ετών)

Στα 50 μου

1η Ιανουαρίου 2000

Αρχές της δεκαετίας του 2000. Το σφάλμα Millennium αποτυγχάνει να προκαλέσει χάος (  50 ετών)

4 Μαρτίου 2000

Το PlayStation 2 κυκλοφορεί στην Ιαπωνία (  51 ετών)

1η Ιανουαρίου 2001

Η αυγή της νέας χιλιετίας (  51 ετών)

11 Σεπτεμβρίου 2001

Τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο (  52 ετών)

23 Οκτωβρίου 2001

Το iPod παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Apple ( 52 ετών)

Στα 60 μου

2 Μαΐου 2011

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Πακιστάν (  62 ετών)

11 Φεβρουαρίου 2012

Whitney Houston - Πέθανε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, παραγωγός και μοντέλο (  63 ετών)

27 Ιουλίου 2012

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 ανοίγουν στο Λονδίνο, Αγγλία (  63 ετών)

21 Μαρτίου 2014

Η Ρωσία προσαρτά επίσημα την Κριμαία (  65 ετών)

1η Ιουνίου 2014

Κυκλοφορεί ο ιστότοπος you.regettingold.com (  65 ετών)

Ορόσημα

  500 ημερών στις 17 Μαΐου 1950

 1.000 ημερών στις 29 Σεπτεμβρίου 1951

 2.000 ημερών στις 25 Ιουνίου 1954

 5.000 ημερών στις 11 Σεπτεμβρίου 1962

  10.000 ημερών στις 20 Μαΐου 1976

  15.000 ημερών στις 27 Ιανουαρίου 1990

  20.000 ημερών στις 6 Οκτωβρίου 2003

  25.000 ημερών στις 14 Ιουνίου 2017

  30.000 ημερών στις 21 Φεβρουαρίου 2031

  35.000 ημερών στις 30 Οκτωβρίου 2044

  40.000 ημερών στις 9 Ιουλίου 2058

Σε σύγκριση με άλλους...

Από τα 100.000 άτομα που γεννήθηκαν την ίδια μέρα με εμένα, περίπου 67.168 εξακολουθούν να ζουν.

Αυτά  τα  λίγα…ευχαριστώ για την υπομονή σας…καλή  συνέχεια…